Monday, September 1, 2008

In His Own (Croatian) Words...

Incidentally, I was given permission to post Dr. Kuzmic's column about Joe Biden. So here's the more detailed, more articulate first-hand version of my earlier post for those of you who know Croatian. For those of you who don't, you'll have to settle for less. Sorry.


Dr. Kuzmic from Glas Slavonije:

Obama i Biden: Pravi partneri vrijeme i vječnost

Američkog senatora Josepha Bidena osobno poznajem već dvadesetak godina. U nekoliko navrata sam bio u njegovu uredu, pozivan na njegova javna predavanja kad god je govorio o Balkanu i(li) ljudskim i manjinskim pravima. Bilo je i nekoliko neformalnih kraćih, ali nezaboravnih, susreta i kreativno-provokativnih razgovora. Uvijek me impresionirao sjajnim analitičkim umom, govorničkim darom i osjećajem za pravdu i solidarnost u našem ranjenom i grijehom opterećenom svijetu. Ali o Bidenu sam slušao već kao postdipomac i sveučilisni asistent u Americi daleke 1972. kada je kao jedan od najmlađih u povijesti izabran za senatora da bi ubrzo zbog stravične obiteljske tragedije zamalo odustao od političke karijere. U prometnoj nesreći mu je poginula voljena supruga i trinaestomjesečna kćerkica, a dva sina teško su ozlijeđena. Razočaran životom i ljutit na Boga, rimokatolički odgojen Biden, kojega je žena naučila protestantskoj etici te tako arogantnom mladiću i relativno lijenom studentu pomogla da ipak završi pravo, koje je jedva uspio upisati, Biden se na dramatično dirljiv način odlučio posvetiti sinovima zaključivši kako njegova savezna država (Delaware) može izabrati drugog senatora dok njegovi dečki ne mogu naći drugog oca. Kao kršćanski odgojenog i obiteljski orijentiranog mladića koji se u to vrijeme pripremao za brak, ta me se njegova predanost dojmila do suza. Joe Biden je, hvala Bogu, ipak uspio uz velike osobne žrtve na jedan moralno dosljedan i mudar način spasiti i opet izgraditi i jedno i drugo - krasnu obitelj i izuzetno uspješnu političku karijeru. Položio je ispit karaktera, što profesionalnim političarima rijetko uspijeva!

Politički prorok

Moji kolege i studenti na oba kontinenta dobro znaju da sam u stalnoj potrazi za nekorumpiranim liderima i pravdoljubivim političarima jasne vizije, snažnih moralnih uvjerenja i poduzetne hrabrosti za pravodobne transformativne akcije. Biden to zna jer smo jednom zgodom zajedno o tome govorili pa mi je osobno rekao da se nada da će taj ispit primijenjene etike i profesionalne kompetencije uspješno položiti.Već godinama (re)definiram kriterije i razvijam teoriju etičkog liderstva te sastavljam listu "političkih proroka." Osim onih biblijskih, koji su javno korili, konstruktivno usmjeravali a povremeno i oštro osuđivali izraelske kraljeve i religijske lidere, ali i druge moćnike tadašnjega svijeta, mene posebice zanimaju suvremeni buditelji savjesti i korektori prakse onih koji zlorabe moć na neodgovoran način. Na mojoj listi malobrojnih ali izuzetno utjecajnih "političara proroka" već se neko vrijeme nalazi i Joe Biden. Zaslužio je to jer je u travnju 1993. usred Beograda pogledao Miloševiću u oči i rekao mu: "You are damned war criminal and you will be judged for it!" Zaslužio je to kada je 1999. javno rekao da za godinu dana Milošević više neće vladati Srbijom. Bio sam prisutan i izrazio skepsu, ali Bidenova je opet bila proročka. Na listi političkih proroka mu je mjesto i stoga što je Busha prije svih upozoravao na preveliki i pogubni utjecaj njegove neokonske trojke (Cheney, Rumsfeld, Wolfovitz), što se uspješno izborio za zakon koji žene štiti od nasilja, što poziva na odgovornost za genocid u Darfuru, a proročkim će se vjerojatno pokazati i njegov netom obavljen posjet Gruziji.

I pravi partner
U studenom će se na predsjedničkim izborima u SAD-u odlučivati o tome tko će u nadolazećim vrućim godinama voditi najmoćniju zemlju svijeta. Strateški je značajno što će mladi nositelj nade za promjene, ali relativno neiskusni vizionar Obama protiv mnogo starijeg i iskusnijeg McCaina uz sebe imati 66-godišnjeg političkog veterana Bidena.Pravi partneri: protestant Obama je trebao katolika, mladi crnac je trebao starijeg bijelca, idealist bez iskustva na području ekonomije, nacionalne sigunosti i međunarodne politike je trebao provjerenog velemajstora tih političkih disciplina. Snažan um, oštar jezik, lijepi smiješak i smisao za humor mogu samo pomoći. Obama nije mogao naći komplementarnijeg potpredsjednika.

1 comment:

Laci and Keri Németh said...

I heard from a friend that there is a new bumper sticker in the U.S.:

"If Obama wins, Obama Dies.
If Mccain wins, our sons die.
Lets vote Obama..."

But if I put it into the kontext of Joe Biden... it might truly be a good thing... Scary thought flying...

Lazo von have no idea what I am saying